Äpplen

För det är gott

Äppelcider

Äppelcider är en fantastiskt god dryck som man kan framställa helt själv. Det man behöver är must, jäst, kärl och tålamod. 
Nedan används beteckningen SG, t.ex SG 1014. Detta värde mäts fram av en hydrometer som man sänker ner i musten och avläser en skala för att få fram värdet SG=Specific Gravity.

Tillverkning

Skörd

Skörden gör man på sensommaren eller hösten när äpplena är mogna. Mogna äpplen har bruna kärnor. Omogna äpplen ger dålig cider. Använd inte fallfrukt. Fula äpplen är inga problem men låt inga dåliga äpplen följa med.

"Sötning" / Lagring

Lagra äpplena i träembalage eller plast i 7 till 10 dagar. Lagringen gör så att äpplena blir lättare att krossa och ökar sockerhalten i musten.

Rengöring

Innan äpplena krossas ska dom rengöras så att löv, smuts och bakterier försvinner.Ta bort eventuell dålig frukt. Skär bort eventuella bruna fläckar, dela på frukten och ta bort roten (ej kärnhuset).Rengöring sker förslagsvis i en balja utomhus med en trädgårdsslang tillgänglig.

Krossa

Riv, mal eller krossa äpplena innan du pressar ut musten för att få mest möjliga utbyta av äpplena, Ju finare massa desto större utbyte must.Förslagsvis använder man en fruktkross för att göra äppelmassan men en hushållsmaskin fungerar också om man har mycket tid och inte har tillgång till en fruktkross.

Pressa

Använd helst en fruktpress eller hydropress när du pressar äpplena.Med den normala fruktpressen så krävs det en del muskelkraft att pressa äpplena. Med hydropressen går det enklare då du endast behöver fylla pressen och koppla till vattenslangen för att pressa äpplena.

Blanda

Olika typer av äpplen blandas för att få en väl balanserad cider. Tyvärr har man ju inte alltid möjligheten att blanda hur som helst så man får ta vad man har och göra det bästa av det. Skriv upp hur du gjorde så du vet när du fått till den bästa blandningen med det du har. Det går säkert att byta till sig andra äppelsorter av grannarna.  

Testa

Det är viktigt att veta socker och syranivåerna på den färska musten om man vill veta den slutliga alkoholhalten. 
Sockret kommer att omvandlas till alkohol under jäsningen och att veta mängden socker ger en fingervisning om alkoholstyrkan på den färdiga cidern. För att få en högre alkoholhalt kan man tillsätta socker eller honung.

Allteftersom jäsningen fortskrider bör syranivån sjunka om inte cidern har blivit förorenad. Att kontrollera med ex.vis en ph-mätare eller annan utrustning kan vara bra så man vet om man får cider eller vinäger :).
 Kontrollera före och efter jäsningen och skriv ner.

En lämplig syranivå på musten är mellan 3.2 - 3.8. Om ph-värdet är för högt kan man använda äppelsyra, citronsyra eller vinsyra för att få ner ph-värdet. 
Om ph-värdet är för lågt kan man använda utfälld krita eller ännu bättre kaliumkarbonat.

Jäsning

När äpplena är pressade och du fått ut musten så är det dags för jäsning.
 Hädanefter kommer tekniken som du använder att avgöra vilken typ av cider det blir. Torr, halvtorr, halvsöt eller söt.

Använd gärna ciderjäst eller champagnegäst när ni gör cider.Vid jäsning omvandlas socker till alkohol och koldioxid.

Se till att de kärl ni använder för jäsning är rena och sterila. Använder ni steriliseringsvätska så se till att skölja ut riktigt noggrant så det inte finns några sår kvar. Använd aldrig kärl som luktar illa.

För att inte få någon ovälkommen jäst (vildjäst) kan man tillsätta vinsvavla som finns att köpa i de flesta essensbutiker. Man kan även använda sig bara av vildjästen men det är ingen 100%:ig metod.

När man tagit död på vildjästen så tillsätter man den jäst man valt och rör om lite så den blandar sig med musten. Sätt en bit bomull i öppningen och ställ kärlet i ex.vis köket på en tidning. Efter en dag eller två bör jäsningen ha satt igång ganska effektivt så det till och med kan rinna över (därav tidningen). Detta håller på ett par dagar innan det lugnar ner sig. När det lugnat ner sig rengör du öppningen med fuktad bomull och sätter dit ett jäsningslock (vattenlås) som tillåter koldioxiden att försvinna ur kärlet och hindrar luften från att komma in. Fyll på med vatten för att ersätta försvunnen must ungefär så du har 2-3 cm till basen på locket.

Lämna kärlet i köket eller annat rum som har en temperatur på 15-21 grader. Vill du ha färdigt cidern tidigt så använd dig av den högre temperaturen. Försök att undvika större temperaturväxlingar då erfarenheten säger att cidern blir bäst med en jämn temperatur.Jäsningen kommer att fortsätta tills endera sockret är slut eller alkoholhalten nått maxnivån för jästen.

Att jäsa färdigt kan ta allt från ett par veckor till några månader beroende på mängden socker och temperaturen.

När jäsningen är nästan klar (bubblor går väldigt långsamt genom jäslocket)är det dags att flytta cidern till ett nytt kärl. Detta görs för att få bort bottensatsen och få en klarare cider.