Äpplen

För det är gott

Äppelmust

Äppelmust är den rena pressade saften från råa äpplen. För att göra äppelmust behöver man en fruktpress eller en råsaftscentrifug om man inte vill arbeta ihjäl sig.
En råsaftscentrifug är helt ok om man vill göra mindre mängder must men för större mängder brukar dom inte räcka till. Skall man göra större mängder så behöver man en press.

Pressar finns i olika utföranden.
Man kan göra en själv om man är lite händig. Ritningar och exempel på detta finns på nätet. Exempelvis denna som är en av mina favoriter för framtida projekt
http://www.van-vliet.org/dempseywoodworking/appleciderpress.shtml
Jag har inte gjort den själv men snygg är den.

Man kan också köpa en press. Till exempel en press med skruv för att pressa ihop äpplena lodrätt och få ut musten. Det finns också en variant av pressar som är enklare att hantera och har högre kapacitet som heter hydropressar som använder vatten för att pressa ur äpplena.

I båda fallen är det bra med en fruktkross för att krossa äpplena innan man pressar dom för att få ut så mycket must som möjligt.

För att få 1 liter must går det åt ca 2 kg äpplen om det inte är en väldigt torr sort.

Förvaring

Först och främst drick en del just när du pressat den, mycket godare finns inte :).
För att förvara musten under längre tid finns det lite alternativ.

Frys in den

Använd ex.vis plastdunkar eller andra kärl som nte går sönder vid nedfrysning och kom ihåg att lämna lite luft så att det finns plats när musten expanderar under frysningen

Använd konserveringsmedel

Till exempel atmon.

Pastörisering

Värm musten till 70 grader under 30 minuter så dör ev bakterier och fyll sterila flaskor (uppvärma till 100 grader i ex.vis ugn. En öppnad flaska håller sig ca en vecka och oöppnad kan den hålla sig ett år eller mer